1. Toppen av Storvätteshågna, ca 20 km t.o.r.
Vandra upp på ”Dalarnas tak”, Dalarnas och Svealands högsta fjäll. Storvätteshågnas topp ligger på 1204 meter över havet, ca 9 km öster om Grövelsjön. Vandringen går på vältrampade stigar, över öppna fjällvidder och bjuder på många fina vyer. Starta vid STF Grövelsjön Fjällstation och följ leden mot Fosksjöarna och Storvätteshågna. Stanna för att hämta kraft vid Övre Fosksjön innan själva stigningen mot toppen börjar. Här är det bitvis tung stigning, men väl uppe är det platt och lättvandrat.

2. Silverfallet och Olåns vindskydd, ca 6 km t.o.r.
En perfekt familjevandring som går på stora stigar genom fjällskog och med en kort bit på kalfjället. Väl framme vid det lilla vattenfallet väntar också den självklara rastplatsen för matsäck och fika – Olåns vindskydd nära norska gränsen. Utgå från Grövelsjön där vägen slutar. Där går leden till vänster mot en hängbro över ån Grövlan. Följ sen vinterledskryssen och skyltar mot Silverfallet. Vandringen kan också göras från Storsätern (Ollarsliden) och P-plats 500 m före norska gränsen.

3. Långfjället runt, 30 km
En långvandring som förslagsvis genomförs i tre etapper som genomförs på två eller tre dagar. Starta vid STF Grövelsjön Fjällstation och vandra sedan via stugplatserna vid Sylen och Hävlingen, alldeles i gränslandet mellan Sverige och Norge. Vandringen går både genom skogar med barrträd och fjällbjörkar, liksom över myrmarker och kalfjället.

4. Hävlingen, 26 km t.o.r.
Sjön Hävlingen ligger långt bort från närmsta bilväg, mitt ute i fjällviddernas vildmarker. Platsen är vida känd för sitt fiske och har blivit ett riktigt paradis för sportfiskare. För den som hellre siktar in sig på vandringen, kan de populära Hävlingestugorna tänkas locka desto mer. Starta i Grövelsjön och vandra de ca 13 km norrut över fjället, längs Södra Kungsleden, mot stugorna. Väl framme väntar storslagen natur, en värmande bastu för kvällens mysstunder och total tystnad. Ett tips är stanna flera nätter och göra dagsturer till närliggande Töfsingdalens nationalpark. Stugorna bokas via Länsstyrelsen.

5. Södra Kungsleden
Den södra delen av Sverigeklassikern Kungsleden går genom Dalarna och Grövelsjön. Blicka ut över den varierande och spännande fjällnaturen, alltifrån relativt flacka platåfjäll till mer karaktäristiska toppar. Från Grövelsjön sneddar Södra Kungsleden över Långfjället till Hävlingen innan den så småningom slutligen passerar länsgränsen strax öster om Slugufjället. Här går vandringen över ljung­, gräs­ och lavhedar, ackompanjerad av ett rikt fågelliv. Hela Södra Kungsleden är 34 mil lång och sträcker sig mellan Sälen i söder och Storlien i norr. Ett tips är att vandra etappen mellan Högfjället i Sälen och Grövelsjön – en sträcka på 165 km enkel väg.

Mer om Grövelsjön
Grövelsjön ligger i det nordligaste hörnet av Dalarna och fjällen sträcker sig på båda sidor om den svensk-norska gränsen. Fjällen är nära och lättillgängliga, vilket betyder att det inte behövs flera dagar av lång vandring för att uppleva de storslagna, milsvida vyerna. Det finns dessutom stora områden att vandra i, med många välmarkerade vandringsleder.

För att hitta de allra bästa guldkornen är ett tips att vandra med guide som känner Grövelsjön utan och innan. Experience Grövelsjön är en aktör som erbjuder guidning. Stäm också av med ditt boende vilka alternativ som finns, alternativt om det anordnas gemensamma aktiviteter och/eller vandringar.

https://www.visitdalarna.se/grovelsjon

Bildtext: Lättillgänglig fjällvandring är Grövelsjöns signum. Här är det nära till storslagna vyer och många olika alternativ för den som vill vandra. Foto: Erik Kilström/Visit Dalarna.

Artikeln är publicerad i den här och flera nyhetskanaler av den svenska presstjänsten Presstjänst - den svenska skrivbyrån för företag och organisationer. Vill ni ha hjälp med att skriva era nyheter samt publicerade och distribuerade till flera svenska nyhetstjänster, journalister och nättidningar? Vänd er då till presstjanst.se i samarbete med svenskpress.se