Lavaux är som vi förstår, i stort sett okänt utanför Schweiz, och så också här uppe hos oss, eller hur?

Med några få undantag förstås, för Skåne och möjligen Stockholm, eftersom Tetra Pak Gruppens huvudkontor med ursprung i Lund, numera finns i Pully, västra Lavaux. Och Nestlé med bl a varumärket Findus från Bjuv finns i Vevey, östra Lavaux.

Generellt för hela Schweiz är ju att vinproduktionen inte räcker till ens för den egna befolkningen, och därför sker mycket import främst från grannländerna Frankrike, Italien, Österrike och Tyskland.

Utöver de verkligt högklassiga vitvinsproducenterna såsom

Saint-Saphorin, Fontalaz, Dezaley, Dizerens och Epesse m fl,

så odlas, jäses och produceras, och då oftast vita viner, som hobby överallt där det finns en hyfsad bit tomtmark med södersluttning.

Dessutom har traktens småstäder såsom Lutry och Pully en kommunal högkvalitativ vitvins produktion med egna vinfält, vinproduktion och vinkällare.

Trots att man fortfarande odlar en mängd uråldriga numera bara lokala druvsorter, så puschar både kommun och kyrka(!) för de nyare högproduktiva, smakrikare och moderna druvorna, välkända för oss, såsom

Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Gamay, Garanoir, Merlot, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Sylvaner m fl. Med en klar dominans av druvan Chasselas.

Flera av dessa är beskrivna i Munskänkarnas introduktionshäfte "En liten bok om Munskänkarna" www.munskankarna.se

De gamla lokala druvorna odlas i små mängder. Vissa är t o m ättlingar till de urspungligt odlade druvorna från omkring 1000-talet e. Kr, när terrasserna började byggas! Flera av dessa överlevare finns beskrivna i boken "En värld av vin", avsnitt schweiziska viner, av Mikael Mölstad. www.bokus.com

Bilderna på druvorna här intill är tagna vid södra kyrkväggen i Pully, där både det världsliga och gudomliga hjälps åt med att informera om dessa druvsorters fördelar.

Att Pully stads egen vinkällare är placerad inuti bakre delen av stora kyrkan, är ju bara ännu ett bevis på detta goda samarbete!

När vi bodde i La Croix sur Lutry, alldeles ovanför vinsluttningarna, så fick enbart vi, bofasta Lutrybor, köpa av kommunens eget vin! Och som allt annat i Lavaux, så har denna verksamhet växt till sig.

Och nu kan vi ibland köpa det kommunalt producerade vita vinet i en och annan välsorterad butik längs Genèvesjön (Lac Leman).

Lavaux ingår numera i vindistriktet "Lavaux - Oron" mellan Lausanne i väster och Montreux i öster och med marker norrut. Men det egentliga Lavaux, och som de bästa vita vinerna kommer ifrån, sträcker sig från Pully och ett par mil österut längs Genévesjön till Vevey. Vingårdarna omfattar inte mer än dryga 800 hektar och man producerar storleksordningen 6 miljoner flaskor vin, som i huvudsak konsumeras inom den egna kantonen Vaud (Waadt) och i övriga Schweiz.  

Lavaux är sedan 2007 ett av Unesco´s Världsarv. Terrasserna längs Genèvesjöns norra strand bestående av sydsluttningar från sjöns 370 m ö. h. och upp till ca 700 m. Här namnges vinerna efter var de kommer ifrån, Le Terroir. Därför finner man viner med ortsnamnen Lutry, Saint-Saphorin, Ollon, Epesse, Pully, Montreux m fl. 

Flertalet orter är mycket små byar, hängande på Lavaux´s terrasserade sluttningar. Mycket sevärda och med en fantastisk utsikt över sjön och alperna! I varje by finns dessutom minst en restaurang, en krog eller en s k buvette (Platte de Vaudois: köttdelikatesser, cornichons, bröd och förstås vin!), som bara det är en upplevelse! Obs! Här ute är matställena fortfarande stängda mellan kl 14 och 17. Så man måste hålla lite koll på klockan mellan utflykterna längs Cornichen och vinprovningarna!

I Schweiz följer man inte europeisk vinstandard eller nomenklatur, utan här har man sin egen! Och genom åren har många av vinbönderna i Lavaux uppmärksammats för sina utsökta vita viner med "Le Terravin", som är en nationell årlig utmärkelse för vin av hög klass.

Något om den schweiziska folksjälen, om den nu verkligen finns:

De schweizare som man möter yrkesmässigt och privat, ger intryck av att vara vänliga och tillmötesgående, korrekta, ordentliga, lite avvaktande, flitiga och målmedvetna.

Det innebär också att vinproduktionen över lag genomförs mycket noggrant och med stor finess!

Överallt är hög arbetstakt, ansträngning och resultat mycket viktiga!

Kanske kan det vara en av förklaringarna till att många av dem älskar att klä ut sig, spela på alla möjliga och hart när omöjliga instrument, sjunga och festa (kan inte bli berusade) vid de få tillfällen som det verkligen är OK och tillåtet.

Och precis som i Sverige har man ungefär 1/5 invandrare i första eller andra generationen, vilket gör de större städerna, som t ex Lausanne till en mångkulturell smältdegel. En promenad där, en fin eftermiddag, är mycket givande!