Med över 80 skickliga hantverkare var marknaden en hyllning till slöjd, textil, smide och keramik och varje hantverkare var som en länk i en utsökt kedja av traditionell konst och hantverk som sträckte sig genom herrgårdens ädla domäner​. Men det var inte bara ögonen som fick njuta, utan också smaklökarna. Hela området och marknadsplatsen erbjöd ett dignande julbord med allt det bästa som säsongen har att erbjuda. Korvar, skinkor, lax och marsipan fanns i överflöd, serverade av delikatessutställare som var redo att tillfredsställa de mest kräsna gomar.

Det var inte bara en fest för smaklökarna, utan också för själen. Marknadens gamla stil, som andades av en svunnen tid, skapade en miljö som fångade alla sinnen. Besökarna kunde vandra genom den historiska herrgården och Ånghammarsmedjan, där tiden tycktes ha stått stilla sedan 1600-talet då Österbybruk var världens största järnbruk. Det fanns en särskild sorts magi i luften, en känsla av gemenskap och tradition som gjorde att julmarknaden på Österbybruks Herrgård var mer än bara en marknad – den var en upplevelse, ett levande minne från en tid då hantverket var hjärtat i varje samhälle​5. Sammantaget var marknaden en familjevänlig händelse där generationer kunde samlas och uppskatta hantverkets konst och julens glädje tillsammans​.

Österbybruks julmarknad 2023 var således inte bara en mötesplats för hantverkare och besökare, utan också en bro mellan det förflutna och nuet, mellan tradition och samtid. Det var en påminnelse om de enkla glädjeämnen som finns i genuint hantverk och gemenskap och en chans för alla att ta en paus från vardagens brus och få en hel del helgkänsla i god tid inför julen.

 

Artikeln skriven för https://turisttipset.se
Webbtidningen om besöksmål och sevärdheter i Sverige.