Det finns en känsla av gemenskap och glädje i luften, en påminnelse om marknadens långa historia som en samlingsplats för lokalbefolkningen. Festligheterna sparkade igång på fredagen den 6 oktober med en dag fylld av musik och underhållning. Tyvärr visade sig vädergudarna från sin sämsta sida och regnmängden mättes snarare i centimeter än millimeter. På scenen på Rondellen, intog dock Tommy Gunnars band scenen, följt av lokala musikstudenter som visade upp sina talanger. Dagen var även fylld med olika uppvisningar som det lokala Dalatravet.

Mångfald av aktiviteter
Vädret vände verkligen och solen sken lördagen den 7 oktober då marknaden kunde fortsätta i ännu festligare anda med en rad musikframträdanden och aktiviteter. Rättviks Spelmanslag, Revyresan och Café Orkestern var bara några av de många musikaliska akter som underhöll folkmassorna. Barnen hade också en dag fylld med äventyr med ponnyridning, ansiktsmålning och andra roliga aktiviteter som erbjöds vid Sparbanksscenen på Knektplatsen och bredvid scenen på Rondellen. Varje hörn av marknadsområdet surrade av liv och rörelse, från tivolit på Knektplatsen till det nostalgiska muséet Minnesmaskinen, som var öppet för besökare under marknaden. Det anrika kultbandet Svenne Rubins avslutade lördagskvällen med show i klassiska Rättviksparken.

Avslut och fortsatt tradition
Söndagen den 8 oktober bjöd på en avslappnad och familjevänlig atmosfär där Zimmermans cykel-orkester och andra lokala musikgrupper underhöll publiken. När solen började sätta sig på söndagseftermiddagen, reflekterade besökare över de minnen och upplevelser de samlat under helgen. Rättviks Höstmarknad 2023 var inte bara en helg av festligheter, utan en fortsättning på en lång tradition av gemenskap och kulturellt utbyte som sannolikt kommer att bäras vidare genom kommande generationer.

Historisk återblick och marknadens betoning på gemenskap
Historiskt sett har Rättviks marknad varit en mötesplats för bygden sedan den första marknaden 1891. Marknaden har genom åren utvecklats och anpassats till moderna tider men har alltid behållit sin traditionella charm och gemenskap. Från omkring år 1900 började marknaden att hållas två gånger om året, vår och höst, och har sedan dess varit en välbesökt tillställning som reflekterar Rättviks kulturella arv och samhälleliga sammanhållning.
De lokala företagen och hantverkarna fick en plattform att visa upp och sälja sina varor, medan besökarna njöt av en chans att köpa unika föremål och uppleva smaker av traditionella dalalivsmedel. Marknaden är också en tid för gamla vänner att återförenas och för familjer att komma samman och fira hösten.

Rättvik och Ockelbo
Som uppvuxen i Ockelbo så var marknaden i Rättvik sammanfattningsvis mycket positiv att besöka. Känslan här är det närmaste jag kommit den numera också klassiska Ockelbo Marknad. Skillnaden är väl datumet då den senare hålls årets bästa datum - alltid helgen efter midsommar. Semestern står för dörren, solsken i blick och de flesta har en färsk löning i plånboken. Men då Ockelbo även har en vintermarknad så blir marknadspusslet lätt att lägga kommande år. Vår, sommar, vinter och höst - Rättvik och Ockelbo, here we come!

Artikeln skriven för https://turisttipset.se
Webbtidningen om besöksmål och sevärdheter i Sverige.