- Hamburgare säljs mest och ökar mest trots att vi idag har breddat sortimentet med bland annat kebab, berättar ägaren Stefan Carlsson.
Det känns som om SOS-kisoken ”alltid” har funnits vid infarten till Gävle Sjukhus, men åtminstone i 50 år har den funnits där. Stefan Carlsson tog över SOS-kisoken 1976 och byggde nytt året efter. Då fanns inga sittplatser utan det var bara kioskförsäljning. Den senaste utbyggnaden med rejält med sittplatser har gjort det möjligt för den kraftiga expansionen. Men det finns andra faktorer som är minst lika viktiga.
- Vi har en bra och välutbildad personal som tycker att det är kul att jobba här, berättar Stefan. Om personalen trivs så trivs också kunderna.
Den som varit med längst har jobbat över 31 år, personalomsättning och sjukfrånvaron är låg. Att lokalerna är nya och fräscha bidrar även till framgången.
- Logistiken är också viktig, det måste gå undan när det är lunch (11-13) och middag (14-16), berättar Stefan. Var och en har sin uppgift för att det skall bli så rationellt som möjligt, vi är lika samkörda som ett vältränat fotbollslag!
Logistiken handlar om att köksutrustningen skall stå så att det blir korta gångvägar och att personalen har sin arbetsuppgift som de kan koncentrera sig på.
- Det kan låta lite ”trökigt” men det är kul när vi klarar av att servera alla som kommer hit utan att det blir onödig väntan, säger Stefan.
Man har regelbundet månadsmöten där aktuella frågor ventileras vilket tillsammans med både utbildning och andra roliga grejor bidrar till trivseln. Som senast Firmafesten på Estraden och en resa med Eckerölinjen med både utbildning och nöje. Personalen turas om att vara med på de här aktiviteterna eftersom SOS-kiosken är öppen årets alla dagar, även julafton!
- Men julafton är vikt för mig, säger Stefan och skrattar. Men jag tycker det är enbart kul, det är många människor i rörelse då och vi behövs verkligen.
De flesta kunderna är folk som är ute och reser samt besökare och personal på sjukhuset.
Det som just nu känns mest hämmande är bristen på parkeringsplatser under rusningstiderna. Det har tagit lång tid för Gävle kommun att komma till skott, men Stefan Carlsson är förhoppningsfull att det skall bli plats för fler bilande gäster. En del av dem som kommer med bil till SOS-kiosken tvingas nu köra vidare och leta efter ett annat matställe, knappast befrämjande för miljön!
Ett annat önskemål är att fler fjällturisterna skall hitta in eftersom de idag åker via Gävle till Dalafjällen, tack vare att det är motorväg från Stockholm ända till Storvik. Det skulle vara bra för fler näringsidkare i stan!